PORSCHE MUSEUM αφιέρωμα & συνέντευξη στον διευθυντή του Μουσείου

Το περιοδικό Highoctane και ο Μιχάλης Μπάκας της εταιρίας  Χρυσή Τομή  Collective Architecture  , με πρωτοβουλία τους, στις 25 Απριλίου 2012, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Porsche Museum και  έλαβαν  συνέντευξη του  Διευθυντή του Μουσείου, τον κ. Astrid Bottinger. Ένα διαφορετικό ταξίδι μέσα στον κόσμο της  Porsche.  Στην εξέλιξη της, την ιστορία της  και το DNA της.

Στην συμβολή τριών οδικών αξόνων, παράλληλα με τις γραμμές του τραίνου, το βιεννέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Delugan Meissl, αποτυπώνει την δική του εκδοχή για το πώς σχεδιάζεται το μουσείο της Porsche. Ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στις αρχές του 2005, με 170 συνολικά συμμετοχές, πραγματοποίησε το όραμα της διοίκησης της εταιρείας. Την 30 Ιουλίου 2004.

Οικογένεια, ο όρος που συμβολίζει το σύνολο των προσώπων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με πολύ «συγγενικό» δεσμό. Η εταιρεία Porsche ήθελε  να δώσει την δυνατότητα σε όποιον το  επιθυμεί  να νιώσει την οικειότητα, αλλά και να θελήσει να μπει στην οικογένεια Porsche.  Αυτό αποτελεί το κύριο συστατικό δημιουργίας του σύγχρονου μουσείου της Porsche στην Στουτγάρδη.

Ο Delugan Meissl και η ομάδα του, αποτυπώσανε το σχήμα του οικοπέδου, και με μια έντονη  τομή του εδάφους σηκώσανε τον όγκο που προήλθε από το σχήμα με επιλεγμένες εξοχές και ακουμπήσανε σε τρία και μόνο διαμορφωμένα υποστυλώματα. Ένας μονόλιθος στον αέρα. Μια μάζα που κλείνει ολόκληρη την φιλοσοφία της Porsche, που αιωρείται σαν γέφυρα, με τις αντανακλάσεις στον πυθμένα της να αποτυπώνει την βασική τους συνθετική ιδέα. Ένας συνδυασμός μεταλλικής κατασκευής με οπλισμένο σκυρόδεμα με ειδικά ντυμένες επιφάνειες του μονόλιθου. Το βάρος του φτάνει συνολικά τους 10 000 τόνους, μια αναλογία που δείχνει τις σύγχρονους μεθόδους κατασκευής. Ο πύργος του Άιφελ ζυγίζει 7 800 τόνους. Μια διαφορετική  προσέγγιση κατασκευής.

Τα υλικά ντύνουν το κτίριο, με συγκεκριμένο και σαφή διαχωρισμό, ανά ενότητα, και με επιδιωκόμενο σκοπό.

Οι αναλογίες του κτιρίου, τονίζουν το χαρακτήρα και τη λειτουργία του έναντι  του εργοστασίου, αλλά και την επίσημη έκθεση πώλησης των προϊόντων Porsche. Υποχωρεί το έδαφος. Σε προδιαθέτει, ώστε να μπεις στο εσωτερικό, στον μονόλιθο. Οι αντανακλάσεις τονίζουν την συνθετική ιδέα γέφυρας του αρχιτεκτονικού γραφείου. Οι σκάλες, για τις υπο-ενότητες, αγκαλιάζουν τις πλευρές του κτιρίου. Χάνονται στον συνολικό όγκο. Η κύρια σκάλα ανόδου ντυμένη με τα ανακλαστικά φύλλα αλουμινίου χάνεται με την σειρά της μέσα στα σχηματιζόμενα είδωλα των αντανακλάσεων.

Ένα πλούσιο λειτουργικό διάγραμμα διαμορφώνεται στο εσωτερικό του μονόλιθου, σε μια επιφάνεια 5 600μ2 από τους γερμανούς αρχιτέκτονες  HG Merz, σε συνεργασία με  τον ειδικό μελετητή  μουσείων  Gottfried Korff, του Πανεπιστημίου Tόbingen.

Το ισόγειο  περιλαμβάνει την είσοδο, το  φουαγιέ, το  ταμείο, τον χώρο  εστίασης, τον χώρο snak coffee, τις τουαλέτες, το ασανσέρ κίνησης επισκεπτών, το ασανσέρ κίνησης οχημάτων, την γκαρνταρόμπα, τις κυλιόμενες σκάλες ανόδου-καθόδου και την αίθουσα workshop.

Στον ημιώροφο διατηρείται ο χώρος του  αρχείου και τα υποστηρικτικά γραφεία του μουσείου.

Στον όροφο διαμορφώνεται ο ενιαίος μουσειακός χώρος, το εστιατόριο christoforus, οι σκάλες ανόδου  του χώρου συνεδριάσεων- εκδηλώσεων.

Στον β όροφο διαμορφώνεται ο χώρος εκδηλώσεων και στον γ’ όροφο το δώμα.

Το εισιτήριο διαφορετικό για κάθε επισκέπτη. Μια φωτογραφική αποτύπωση της εξέλιξης με τα διαφορετικά μοντέλα της ιστορίας της εταιρείας. Ένα ενθύμιο από το ξεχωριστό ταξίδι στην οικογένεια της Porsche.

Ανεβαίνεις με τις κυλιόμενες σκάλες. Μπαίνεις στο σκοτεινό αρχικά μονόλιθο. Μικρά ανοίγματα, εν αναλογία με το κτίριο προβάλλουν το εργοστάσιο και το κτίριο πώλησης- παραλαβής αυτοκινήτων της εταιρείας. Η Porsche 911 σχηματίζεται στον ιμάντα της κυλιόμενης. Το μοναδικό χρώμα στις σκάλες ανόδου. Η σκάλα σε αφήνει μπροστά στην κεντρική ιδέα.

Το DΝΑ της Porsche. To DNA  (Deoxyribonucleic acid – DNA) είναι εκείνο το στοιχείο που περιέχει τις γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν τη βιολογική ανάπτυξη όλων των κυτταρικών μορφών ζωής.

Πρώτη συνάντηση. Πρώτη εικόνα το DNA της εταιρείας. Το ξεκίνημα μια ιδέας. 76 χρόνια πριν. Ένας ενιαίος όγκος, για δυο επιβάτες. Μια σκέψη. Ένας τρόπος ζωής.

Ο χώρος μια συνεχόμενη ροή. Το μουσείο. Ένα σημείο συνάντησης των διαφορετικών ροών, που δημιουργούνται μέσα στα  δυο επίπεδα, με τις καθοριστικές τομές στο χρόνο.

Ξεκινάει. Ο αγώνας. Με συμμετοχές από όλες τις εποχές. Με όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Περπατάς ανάμεσα. Ανάποδα. Με ένα κεκλιμένο δάπεδο. Μια ράμπα, υπό κλίση. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα. Νιώθεις ότι συμμετέχεις στην pole position με τους κυριότερους πρωταγωνιστές, γύρω σου.

Ξεκίνησε μια περιήγηση στην οικογένεια της Porsche. Παρουσιάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία καθορίζουν τον τρόπο σκέψης της εταιρείας. Ταχύτητα, βάρος, ισχυρή, έξυπνη, έντονη, συνεπής. Γίνεσαι μέλος της οικογένειας Porsche. Σε έναν όγκο τα concept, τα αγωνιστικά, τα πρωτότυπα, σε σημεία επιλεγμένα ανάλογα με την χρονολογία δημιουργίας τους. Τα μοναδικά χρώματα σε όλο το μουσείο. Ο μονόλιθος σκισμένος στην περίμετρο του, με μια υποχώρηση, σε μαύρη απόχρωση προβάλει συνεχώς την εξέλιξη των μοντέλων.

Ένα παράθυρο με φυγές προς τις γραμμές του τραίνου, είναι το μοναδικό άνοιγμα του μουσείου. Σημείο, όπου το εσωτερικό του μουσείου ενώνεται με το εξωτερικό. Είναι το σημείο τομής της ιστορίας. Όπου η Porsche συνεργάζεται με εταιρείες και συμβολίζει το παράθυρο εξέλιξης.

Τερματισμός των ροών πριν την κάθοδο από την διαφορετική οικογένεια, οι θεματικές εκθέσεις για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Με τελικό έκθεμα το τελευταίο τεχνολογικά δημιούργημα της Porsche.

Porsche   museum. Μια οικογένεια που αγαπάει. Που διαμορφώνει. Που χαρακτηρίζει. Μια συνεχόμενη εξέλιξη με συγκεκριμένες ροές. Ένας χώρος που ποτέ δεν είναι ο ίδιος. Τα μοντέλα εναλλάσσονται με έναν ρυθμό, που καμία φωτογραφία δεν μπορεί να έχει την ίδια εικόνα με την προηγούμενη. Η ροή του χώρου δεν σου επιτρέπει να βρεις το σημείο λήψης, που ήσουν. Ο καθένας εισπράττει  τη μοναδική του εικόνα.

δεν υπάρχουν σχόλια

γράψτε ένα σχόλιο