το περιοδικό SKIPPERONDECK παρουσιάζει άρθρο του Μιχάλη Μπάκα, με κύριο θέμα την εσωτερική διαμόρφωση

..

..

Ο Μπάκας Κων/νος και η συνεργάτης Κατερίνα Στρίκη παρουσίασαν την ελληνική κατοικία στο Building Home 2019 – International Good Living Forum στο Βουκουρέστι στις 14/4 στη Ρουμανία.

Παρουσιάζεται ένα έργο, όχι μόνο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αλλά και για το τρόπο που υλοποιήθηκε.  Ένα έργο συνεχώς μεταβαλλόμενο, εξελισσόμενο, με πολλές κατασκευαστικές προκλήσεις και δεσμεύσεις, εντός στενών χρονικών περιθωρίων υλοποίησης. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κατασκευής υπήρχαν προσθήκες απαιτήσεων και μεταβολών, που απαιτούσε υπέρβαση και από εμάς αλλά και από τα συνεργεία. Το μόνο που δεν τροποποιήθηκε ήταν ο χρόνος παράδοσης του έργου.

Η κατοικία, χτίστηκε σε ένα οικόπεδο την Αθήνας, με έντονη κλίση >30% και μικρά περιθώρια ανάπτυξης εργοταξίου. Το βάθος εκσκαφής έφτασε στα 14 μ από το δρόμο. Η κατοικία αναπτύσσεται σε 5 επίπεδα, και λόγω έντονης κλίσης του οικοπέδου η είσοδος το κτιρίου είναι στο 4ο επίπεδο, σαλόνι τραπεζαρία κουζίνα, στο 3ο επίπεδο τα βασικά υπνοδωμάτια, στο 5ο επίπεδο ξενώνας και στο 1ο και 2ο επίπεδο βοηθητικοί χώροι και χώροι αποθήκευσης της συλλογής του ιδιοκτήτη.

Βασικές σχεδιαστικές απαιτήσεις,

  • η κατανομή των επιπέδων ανάλογα με την λειτουργία,
  • η συνύπαρξη ετερόκλιτων λειτουργιών ως προς την έννοια της κατοικίας,
  • η μέγιστη εξάντληση των ανοιγμάτων, όπως κουφώματα διαστάσεων 8,00*3,50 και 10,00*2,70μ, για την καλύτερη θέαση προς το λεκανοπέδιο
  • μεγάλος εξώστης στο 4ο επίπεδο 12,50μ.*4,00μ
  • προαπαίτηση του ιδιοκτήτη, συγκεκριμένες διαστάσεις χώρων ανάλογα με τη χρήση.

Η ιδιαιτερότητα του έργου έγκειται στο γεγονός ότι, μετά την ολοκλήρωση του βασικού κορμού των εργασιών, περίπου στο 80% του αρχικού έργου, αποφασίστηκε η δημιουργία χώρο μουσείου στη ράμπα των 30 μέτρων (30 αιώνες ιστορία), που θα κατέληγε σε εκκλησία και άλλους χώρους, με τις συλλογές του ιδιοκτήτη (γραμματόσημα, αρχείο 100 ετών εφημερίδας κτλ) καθώς και χώρο εστιατορίου (osteria).

Το όλο έργο ήταν εξ αρχής μια υπέρβαση,

  • Σχεδιαστικά πολλοί άκαμπτοι παράμετροι, λόγω νομοθεσίας αλλά κυρίως ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν χώροι και απαιτήσεις, που κανονικά θα ήθελαν πολύ μεγαλύτερο οικόπεδο.
  • Κατασκευαστικά, η έλλειψη πρόσβασης στο οικόπεδο, οι κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες, (π.χ. κουφώματα, μεγάλες υψομετρικές διαφορές) και ο πεπερασμένος χρόνος κατασκευής, επέβαλλαν την συνεχή αλλαγή της μεθόδους κατασκευής και της αλληλουχίας των εργασιών, πέραν του συνηθισμένου, με αυξημένο κίνδυνο αστοχίας.

..

..

Η Χρυσή Τομή συμμετείχε ως επίτιμος προσκεκλημένος εκθέτης στη Διεθνή Έκθεση Πόλης και Αρχιτεκτονικής της Σαγκάης (Shanghai International City And Architecture Expo- SCAE), η οποία  πραγματοποιήθηκε το διάστημα 31/10/2016- 2/11/2016 στο Εκθεσιακό Κέντρο της Σαγκάης, στην Κίνα.

Η Έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από την οργάνωση UN-HABITAT, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων της Κίνας και την οργάνωση Shanghai World Urban Day Coordination Centre, αποτελεί ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αποτελώντας σημείο συνάντησης των πιο αναγνωρισμένων αρχιτεκτόνων και designer από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τη δουλειά τους και να ανταλλάξουν ιδέες.

Η Χρυσή Τομή προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην Έκθεση ως ένας από τους βραβευθέντες του περυσινού διεθνούς διαγωνισμού “IDEA TOPS 2015- International Space Design Award”, ο οποίος πραγματοποιήθηκε  στη Shenzhen της Κίνας στις 3 Δεκεμβρίου 2015.

Το περίπτερο της εταιρείας παρουσίασε δείγματα δουλειάς επαγγελματικών αλλά και κατοικήσιμων χώρων, προβάλλοντας τις βασικές αξίες της Χρυσής Τομής στο σχεδιασμό, την ενεργειακή βελτιστοποίηση και την αισθητική αναβάθμιση. Είναι τιμή για τη Χρυσή Τομή να εκπροσωπεί την ελληνική αρχιτεκτονική σε τέτοιου είδους αναγνωρισμένες εκδηλώσεις στο εξωτερικό

..

..

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Το 6P6 κατάστημα τεχνολογίας στη Στοά Νικολούδη παρουσιάστηκε στην 5η θεματική ενότητα, το  Σύγχρονο design και η αξιοποίηση της τεχνολογίας στο κατάστημα, στο πρώτο συνέδριο Thestoreconference που πραγματοποιήθηκε στο Plaza Marousi στις 25 04 2017.

Το πρώτο συνέδριο που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά  στο φυσικό κατάστημα. Η ανάπτυξη των online πωλήσεων, καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών στο λιανεμπόριο ενδυναμώνουν τη σημασία του φυσικού καταστήματος και αναβαθμίζουν συνεχώς τον ρόλο του, ως την καρδιά της λιανικής πώλησης.

Τα θέματα που καλύφθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ήταν τα εξής:

      • Τύποι καταστημάτων
      • Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & διακόσμηση
      • «Πράσινη» διαχείριση ενέργειας
      • Νέες τεχνολογίες
      • Seamless experience
      • Customer experience

Συμμετείχαν οι εταιρίες Cava Vegera, Chillbox,Nobacco, AΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Το Τσαι, Πριγκιπώ, Dressing Bar, APIVITA, Mastiha,Misko, IANOS, Playmobil Hellas AE, Coca Cola Company, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Gagos Architecture & Design, Samsung ElectronicsGreece, Data Noesis

https://www.youtube.com/watch?v=GlAk_WYIJ5A

..

..

το περιοδικό ύλη& κτίριο με αφορμή τα 10χρόνια λειτουργίας της, παρουσιάζει μια σύντομη συνέντευξη της εταιρίας Χρυσή Τομή Κατασκευαστική & Μελετητική Εταιρίας

..

..

..

..

το περιοδικό SKIPPERONDECK παρουσιάζει την συνέντευξη του Μιχάλη Μπάκα στον βραβευμένο σχεδιαστή Sergio Cutolo με δεκάδες επιτυχημένα custom yachts

..

..

Το περιοδικό Highoctane και η εταιρία Χρυσή Τομή  Collective Architecture  , με πρωτοβουλία τους, στις 25 Απριλίου 2012, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Porsche Museum και  έλαβαν  συνέντευξη του  Διευθυντή του Μουσείου, τον κ. Astrid Bottinger. Ένα διαφορετικό ταξίδι μέσα στον κόσμο της  Porsche.  Στην εξέλιξη της, την ιστορία της  και το DNA της.

Στην συμβολή τριών οδικών αξόνων, παράλληλα με τις γραμμές του τραίνου, το βιεννέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Delugan Meissl, αποτυπώνει την δική του εκδοχή για το πώς σχεδιάζεται το μουσείο της Porsche. Ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στις αρχές του 2005, με 170 συνολικά συμμετοχές, πραγματοποίησε το όραμα της διοίκησης της εταιρείας. Την 30 Ιουλίου 2004.

Οικογένεια, ο όρος που συμβολίζει το σύνολο των προσώπων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με πολύ «συγγενικό» δεσμό. Η εταιρεία Porsche ήθελε  να δώσει την δυνατότητα σε όποιον το  επιθυμεί  να νιώσει την οικειότητα, αλλά και να θελήσει να μπει στην οικογένεια Porsche.  Αυτό αποτελεί το κύριο συστατικό δημιουργίας του σύγχρονου μουσείου της Porsche στην Στουτγάρδη.

Ο Delugan Meissl και η ομάδα του, αποτυπώσανε το σχήμα του οικοπέδου, και με μια έντονη  τομή του εδάφους σηκώσανε τον όγκο που προήλθε από το σχήμα με επιλεγμένες εξοχές και ακουμπήσανε σε τρία και μόνο διαμορφωμένα υποστυλώματα. Ένας μονόλιθος στον αέρα. Μια μάζα που κλείνει ολόκληρη την φιλοσοφία της Porsche, που αιωρείται σαν γέφυρα, με τις αντανακλάσεις στον πυθμένα της να αποτυπώνει την βασική τους συνθετική ιδέα. Ένας συνδυασμός μεταλλικής κατασκευής με οπλισμένο σκυρόδεμα με ειδικά ντυμένες επιφάνειες του μονόλιθου. Το βάρος του φτάνει συνολικά τους 10 000 τόνους, μια αναλογία που δείχνει τις σύγχρονους μεθόδους κατασκευής. Ο πύργος του Άιφελ ζυγίζει 7 800 τόνους. Μια διαφορετική  προσέγγιση κατασκευής.

Τα υλικά ντύνουν το κτίριο, με συγκεκριμένο και σαφή διαχωρισμό, ανά ενότητα, και με επιδιωκόμενο σκοπό.

Οι αναλογίες του κτιρίου, τονίζουν το χαρακτήρα και τη λειτουργία του έναντι  του εργοστασίου, αλλά και την επίσημη έκθεση πώλησης των προϊόντων Porsche. Υποχωρεί το έδαφος. Σε προδιαθέτει, ώστε να μπεις στο εσωτερικό, στον μονόλιθο. Οι αντανακλάσεις τονίζουν την συνθετική ιδέα γέφυρας του αρχιτεκτονικού γραφείου. Οι σκάλες, για τις υπο-ενότητες, αγκαλιάζουν τις πλευρές του κτιρίου. Χάνονται στον συνολικό όγκο. Η κύρια σκάλα ανόδου ντυμένη με τα ανακλαστικά φύλλα αλουμινίου χάνεται με την σειρά της μέσα στα σχηματιζόμενα είδωλα των αντανακλάσεων.

Ένα πλούσιο λειτουργικό διάγραμμα διαμορφώνεται στο εσωτερικό του μονόλιθου, σε μια επιφάνεια 5 600μ2 από τους γερμανούς αρχιτέκτονες  HG Merz, σε συνεργασία με  τον ειδικό μελετητή  μουσείων  Gottfried Korff, του Πανεπιστημίου Tόbingen.

Το ισόγειο  περιλαμβάνει την είσοδο, το  φουαγιέ, το  ταμείο, τον χώρο  εστίασης, τον χώρο snak coffee, τις τουαλέτες, το ασανσέρ κίνησης επισκεπτών, το ασανσέρ κίνησης οχημάτων, την γκαρνταρόμπα, τις κυλιόμενες σκάλες ανόδου-καθόδου και την αίθουσα workshop.

Στον ημιώροφο διατηρείται ο χώρος του  αρχείου και τα υποστηρικτικά γραφεία του μουσείου.

Στον όροφο διαμορφώνεται ο ενιαίος μουσειακός χώρος, το εστιατόριο christoforus, οι σκάλες ανόδου  του χώρου συνεδριάσεων- εκδηλώσεων.

Στον β όροφο διαμορφώνεται ο χώρος εκδηλώσεων και στον γ’ όροφο το δώμα.

Το εισιτήριο διαφορετικό για κάθε επισκέπτη. Μια φωτογραφική αποτύπωση της εξέλιξης με τα διαφορετικά μοντέλα της ιστορίας της εταιρείας. Ένα ενθύμιο από το ξεχωριστό ταξίδι στην οικογένεια της Porsche.

Ανεβαίνεις με τις κυλιόμενες σκάλες. Μπαίνεις στο σκοτεινό αρχικά μονόλιθο. Μικρά ανοίγματα, εν αναλογία με το κτίριο προβάλλουν το εργοστάσιο και το κτίριο πώλησης- παραλαβής αυτοκινήτων της εταιρείας. Η Porsche 911 σχηματίζεται στον ιμάντα της κυλιόμενης. Το μοναδικό χρώμα στις σκάλες ανόδου. Η σκάλα σε αφήνει μπροστά στην κεντρική ιδέα.

Το DΝΑ της Porsche. To DNA  (Deoxyribonucleic acid – DNA) είναι εκείνο το στοιχείο που περιέχει τις γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν τη βιολογική ανάπτυξη όλων των κυτταρικών μορφών ζωής.

Πρώτη συνάντηση. Πρώτη εικόνα το DNA της εταιρείας. Το ξεκίνημα μια ιδέας. 76 χρόνια πριν. Ένας ενιαίος όγκος, για δυο επιβάτες. Μια σκέψη. Ένας τρόπος ζωής.

Ο χώρος μια συνεχόμενη ροή. Το μουσείο. Ένα σημείο συνάντησης των διαφορετικών ροών, που δημιουργούνται μέσα στα  δυο επίπεδα, με τις καθοριστικές τομές στο χρόνο.

Ξεκινάει. Ο αγώνας. Με συμμετοχές από όλες τις εποχές. Με όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Περπατάς ανάμεσα. Ανάποδα. Με ένα κεκλιμένο δάπεδο. Μια ράμπα, υπό κλίση. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα. Νιώθεις ότι συμμετέχεις στην pole position με τους κυριότερους πρωταγωνιστές, γύρω σου.

Ξεκίνησε μια περιήγηση στην οικογένεια της Porsche. Παρουσιάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία καθορίζουν τον τρόπο σκέψης της εταιρείας. Ταχύτητα, βάρος, ισχυρή, έξυπνη, έντονη, συνεπής. Γίνεσαι μέλος της οικογένειας Porsche. Σε έναν όγκο τα concept, τα αγωνιστικά, τα πρωτότυπα, σε σημεία επιλεγμένα ανάλογα με την χρονολογία δημιουργίας τους. Τα μοναδικά χρώματα σε όλο το μουσείο. Ο μονόλιθος σκισμένος στην περίμετρο του, με μια υποχώρηση, σε μαύρη απόχρωση προβάλει συνεχώς την εξέλιξη των μοντέλων.

Ένα παράθυρο με φυγές προς τις γραμμές του τραίνου, είναι το μοναδικό άνοιγμα του μουσείου. Σημείο, όπου το εσωτερικό του μουσείου ενώνεται με το εξωτερικό. Είναι το σημείο τομής της ιστορίας. Όπου η Porsche συνεργάζεται με εταιρείες και συμβολίζει το παράθυρο εξέλιξης.

Τερματισμός των ροών πριν την κάθοδο από την διαφορετική οικογένεια, οι θεματικές εκθέσεις για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Με τελικό έκθεμα το τελευταίο τεχνολογικά δημιούργημα της Porsche.

Porsche   museum. Μια οικογένεια που αγαπάει. Που διαμορφώνει. Που χαρακτηρίζει. Μια συνεχόμενη εξέλιξη με συγκεκριμένες ροές. Ένας χώρος που ποτέ δεν είναι ο ίδιος. Τα μοντέλα εναλλάσσονται με έναν ρυθμό, που καμία φωτογραφία δεν μπορεί να έχει την ίδια εικόνα με την προηγούμενη. Η ροή του χώρου δεν σου επιτρέπει να βρεις το σημείο λήψης, που ήσουν. Ο καθένας εισπράττει  τη μοναδική του εικόνα.