Category
In detail - Υφές Συναρμογή, κατασκευή, Κτίρια, μελέτη, Όλα
About This Project

LEVANTA LUXURY VILLAS στην Σκίαθο

A΄φάση_ Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ISV
B’ φάση_ Αποπεράτωση _Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός _ Κατασκευή  επιμέλεια Χρυσή Τομή Collective Architecture

 

Η φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος στον οικισμό «Αχλαδιάς» στο νησί της Σκιάθου, με την έντονη βλάστηση, το επικλινές ανάγλυφο και την άμεση εγγύτητα με τη θάλασσα, αποτέλεσαν το βασικό συνθετικό στοιχείο για τη δημιουργία μιας boutique εξοχικής κατοικίας και κύριο αξιοθέατο το οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε και όχι να το ανταγωνιστούμε.

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του οικισμού της Σκιάθου περιλαμβάνει μία σύνθεση ενετικού, πηλιορείτικου, αγροτικού (μακεδονικού), νεοκλασικού και ευβοιώτικου χαρακτήρα με κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο τη διάσπαση των όγκων, την στέγαση με κεραμίδι και την ασβεστόχτιστη τοιχοδομία. Η κατοικία έχει σχεδιαστεί με σκοπό την διάδραση των επισκεπτών με τους εξωτερικούς υπαίθριους και ημι-υπαίθριους χώρους, την καλύτερη εναρμόνιση με το τοπίο, την βέλτιστη εκμετάλλευση της θέας.

Αντλώντας έμπνευση από την τοπική παράδοση, οι δύο όγκοι με τις τετράριχτες στέγες, διατάχθηκαν αξονικά, παράλληλα με τον οδικό άξονα στο δυτικό όριο της ιδιοκτησίας, σαν να εικονογραφούν το τοπίο, ενώ ενδιάμεσα τους διαμορφώνεται ένας κοινόχρηστος πυρήνας που αποτελείται από την πισίνα και τα δύο υπαίθρια καθιστικά. Η ένταξη τους στην τοπογραφία ευνοεί τη θέα τόσο της ανατολής του ηλίου στα ανατολικά, όσο και τη θέα της ακτογραμμής στον κόλπο του οικισμού «Αχλαδιάς» βορειανατολικά.

Το κατάλυμα αποτελείται από δύο βίλες που λειτουργούν ως μια ενιαία κατοικία με διακριτές χρήσεις στους επιμέρους ορόφους. Η μία βίλα είναι διώροφη και ξεπροβάλει από το έδαφος λόγω της κλίσης του ανάγλυφου τονίζοντας τις επίμηκες βεράντες με τα μεγάλα ανοίγματα προς τη θέα. Διαθέτει στο ισόγειο υπνοδωμάτια με λουτρά και στον όροφο δύο ανεξάρτητα studio πλήρως εξοπλισμένα. Η δεύτερη βίλα είναι τριώροφη καθώς τμήμα του υπογείου αποκαλύπτεται στη βορειοανατολική όψη λόγω του επικλινούς εδάφους, παρέχοντας βοηθητικούς χώρους, ενώ επικοινωνεί με το επίπεδο του ισογείου μέσω εσωτερικού κλιμακοστασίου και μιας υπαίθριας κλίμακας. Στο ισόγειο αναπτύσσονται οι χώροι διημέρευσης ενώ στον όροφο διατάσσονται τρία υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά.

Η διαμόρφωση του ακαλύπτου χώρου βασίστηκε στην δημιουργία μας πορείας περιήγησης και  εξερεύνησης γύρω από το παραθαλάσσιο βιότοπο, στο μέτωπο της ακτογραμμής. Ο επισκέπτης περιηγείται ανάμεσα σε κήπους με θάμνους και δέντρα, από μεσογειακά, οπωροκηπευτικά, αρωματικά και αγροστώδη φυτά και καλλιέργειες, εγγενείς με το τοπίο και το μεσογειακό κλίμα του νησιού. Μικρές τοπικές διαμορφώσεις εδάφους με πεζούλες, υπαίθριες κλίμακες, χαράξεις επί εδάφους και στέγαστρα σκίασης, δημιουργούν επιμέρους προσβάσιμους χώρους προσφέροντας ξεχωριστές οπτικές φυγές και άμεση εγγύτητα με τη δυναμική του φυσικού τοπίου.

πελάτης:

Ιδιώτης

ημερομηνία εφαρμογής:

2020-2022

κατηγορία:

Μελέτη Β φάση & κατασκευή κατοικίας