Category
hotel - airbnb, αρχιτεκτονική, Επαγγελματικοί Χώροι, κατασκευή, Κτίρια, μελέτη
About This Project

Oikos Boutique Residences στην Κεφαλλονιά

Διεύρυνση των Ορίων
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του κτιριακού όγκου έγινε με γνώμονα την ένταξή του στο φυσικό ανάγλυφο, την ήπια προσαρμογή στο παρθένο τοπίο της περιοχής, την εκμετάλλευση της θέας και του ευνοϊκού προσανατολισμού. Παράλληλα, ο υπαίθριος χώρος των κατοικιών αποτέλεσε εξ αρχής αναπόσπαστο κομμάτι τους, καθώς το νησιώτικο περιβάλλον επιβάλει άμεση σχέση και επικοινωνία στο «μέσα με το έξω».
Η χωροθέτηση του κτιριακού όγκου έγινε κεντρικά (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα) αφήνοντας ελεύθερη την υπόλοιπη έκταση. Στον ακάλυπτο χώρο, έχουν χωροθετηθεί κατά το ελάχιστο δυνατό τοιχεία αντιστήριξης για να γεφυρώσουν τις υψομετρικές διαφορές μέσα στα οποία δημιουργούνται επιφάνειες κατάλληλες είτε για εκτόνωση των κατοίκων είτε για χώρους φύτευσης.
Λόγω του επικλινούς του οικοπέδου, ένα μέρος του ισογείου των κτισμάτων βυθίζεται μέσα στο έδαφος, με αποτέλεσμα, από τις επαρχιακές οδούς να φανερώνεται μόνο ο α ́ όροφος των κτιρίων. Το γεγονός αυτό συμβάλλει δραστικά στην αφομοίωση αυτών στο υφιστάμενο περιβάλλον σε συνδυασμό με την έντονη διαφάνεια στο κέλυφος των κτιρίων, κυρίως στους κοινόχρηστους χώρους (κουζίνα- καθιστικό).
Το κτιριακό πρόγραμμα για τα νέα επιπλωμένα διαμερίσματα περιλαμβάνει δύο μεζονέτες και ένα studio:
Βασική συνθετική επιδίωξη κατά την επίλυση ήταν η δημιουργία κτιριακών όγκων, οι οποίοι από τη μια θα μπορούν να διατηρούν την αυτονομία τους και από την άλλη θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, ως προς τον υπαίθριο χώρο. Κατασκευαστικά, μέρος του κτιριακού όγκου βρίσκεται εντός του εδάφους, κυρίως της βορειοδυτικής όψης προς την πλευρά τις νέας διόδου που έχει διαμορφωθεί μέσα στο οικόπεδο.
Πιο συγκεκριμένα τo κτίριο Α περιλαμβάνει μια σουίτα και το Β δυο, ενώ το στούντιο διαθέτει ένα, σε υψηλότερο επίπεδο. Οι 3 σουίτες των κτιρίων Α και Β καθώς και αυτή του στούντιο βρίσκονται στη στάθμη του α ́ ορόφου με αποτέλεσμα να έχουν απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Και οι τρείς κτιριακές μονάδες διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους διημέρευσης όπως καθιστικό, κουζίνα και βοηθητικούς χώρους. Παράλληλα, στο νέο συγκρότημα έχουν χωροθετηθεί δυο πισίνες που εξυπηρετούν το σύνολο των κτιρίων.
Φωτογράφιση Σταμένης Νικηφόρος

πελάτης:

Ιδιώτης

ημερομηνία εφαρμογής

2019

κατηγορία:

Μελέτη  επαγγελματικού χώρου